lost spring class 12 important question answers

Lost Spring class 12: Story of Saheb-E-Alam
Book Flamingo
Chapter- 2


Important MCQ Questions: Lost Spring class 12

1 Who is the author of ‘Lost Spring’?

a. Kamala Das
b. Anees Jung
c. Louis Fischer
d. Christopher Silvester

2 Anees Jung is an                     writer.

a. American
b. Australian
c. Indian
d. Canadian 

3 “Sometimes I find a Rupee in the garbage.” Who is the speaker of this line?

a. Saheb
b. Mukesh
c. Rahman
d. Gustav

4 Where has Saheb come from?

a. Oman
b. Pakistan
c. Afghanistan
d. Bangladesh

5 What is the full name of saheb?

a. Saheb-e-Alam
b. Saheb-e-Klam
c. Mohammad
d. Saheb
Saheb Khan

6. Who was Saheb-e-Alam?

a. A shopkeeper
b. A student
c. A ragpicker
d. A thief

7 What does Sahib-e-Alam mean?

a. Lord of the universe
b. Owner of heaven
c. powerful man
d. Very rich man

8 When did Sahib come to India from Dhaka?

a. 1965
b. 1971
c. 1990
d. 2000

9 Where does saheb live with his parents?

a. Dhaka
b. Seemapuri
c. Udipi
d. Bilaspur

10 Which city does the author visit after 30 years?

a. Seemapuri
b. Rameswaram
c. Udipi
d. Firozabaad


Ans- 1-b, 2-c, 3-a, 4-d, 5-a, 6-c, 7-a, 8-b, 9-b, 10-c


Fill in the blanks “Lost Spring class 12”

1 Saheb looks for gold in the                     . ( garbage dumps /locker room )

2 Saheb was a                          . ( ragpicker / student )

3 Saheb and his friends appear like the morning                         and disappear at noon. ( birds / animals )

4 He would stop briefly at the temple and pray for a pair of                           . ( Chappals / Shoes ) 

5 The garbage means                    to the people lived in Seemapuri. ( silver /gold )


Ans- 1- garbage dumps, 2-ragpicker, 3-birds, 4-Chappals, 5-gold


Most important Questions and Answers “Lost Spring class 12”

1. What is Saheb looking for in the garbage dumps? Where is he and where has he come from?
Ans: Saheb is a ragpicker. He is looking for gold, silver, coins, one rupee or ten-rupee notes and other useful objects in the garbage dumps. He lives at Seemapuri in Delhi. He has come from Bangladesh with his family in 1971.

2. What explanations does the author offer for the children not wearing footwear?
Ans: The author sees many poor children walking barefoot in cities and on village roads. she explains that it is not a lack of money but a tradition to stay barefoot. she perhaps wants to hide their perpetual state of poverty.

3. Is Saheb happy working at the tea-tall? Explain.
Ans: No, Saheb is not happy working at the tea stall because he has lost his freedom. The canister he carries is heavier than the plastic bag. The plastic bag was his own but the canister belongs to the tea-shop owner. Saheb is no longer his own master.

4. Who is Saheb? What does he do to earn some money?
Ans. Saheb is a ragpicker. He has come from Bangladesh in 1971. He lives with his family at Seemapuri in Delhi. He has nothing to do so he looks for gold, silver, coins and other useful objects to earn some money. Later he works at a tea stall where he gets 800rs. and meals.

5. How did Saheb get a pair of shoes?
Ans: One morning the narrator saw Saheb standing by the gate of a club wearing tennis shoes. Saheb was wearing tennis shoes. They were discarded shoes of some rich boy. Perhaps he refused to were them because of a hole in one of them. Thus, Saheb got a pair of shoes.

6. “Saheb is no longer his own master.” What does Anees Jung mean by this sentence?
Ans: The story of Saheb-e-Alam is a story about a boy who is a ragpicker. He wanders the street as a free bird. He has carefree look. He does what he wants because he is his own master. Now, Saheb works in a tea shop. He has lost his freedom so Anees Jung compared his past to his present. The plastic bag he had was his own but the canister which he carries belongs to the tea shop owner. Saheb is no longer his own master.

7. What is the meaning of Saheb-e-Alam?
Ans: The meaning of Saheb-e-Alam is ‘The Lord of Universe’. Saheb is unaware of the meaning of his name and roams the streets and looking for gold and useful objects in the garbage dumps.

8. Who was Saheb? What was his full name? What is the meaning of his full name?
Ans: Saheb was a ragpicker. He and his family had come from Dhaka in 1971 and settled in Seemapuri. His full name was Saheb-e-Alam which means is ‘Lord of Universe’ but he was unaware of what his name represents.

9. Why is Saheb not happy with his new job?
Ans: Saheb is not happy with his new job at the tea shop. He is no longer his own master. His face has lost the carefree look. The steel canister seems heavier than the plastic bag he used to carry so lightly over his shoulder. The bag was his own but the canister belongs to the tea shop owner.


Lost Spring class 12: Story of Mukesh
Book Flamingo
Chapter- 2


Important MCQ Questions: Lost Spring class 12

1 Name the City where Mukesh lives?
a. Ahmedabad

b. Firozabad
c. Allahabad
d. Delhi

2 What does Mukesh want to drive?
a. A car

b. A bicycle
c. A motorbike
d. None of these

3 Firozabad city is famous for?
a. Glass bangles
b. Gold ring
c. Silver bangles
d. None of these

4 Mukesh’s bother’s wife was in charge of                   .
a. Two men

b. Three men
c. Four men
d. None of these

5 “It is his karma, his destiny,” who says?
a. Mukesh’s grandmother
b. Mukesh’s brother’s wife
c. Mukesh’s father
d. Mukeh’s elder brother

6 Who creates a vicious circle of the loan in Firozabad?
a. Sahukars

b. Middlemen
c. Policemen
d. All of these

7 What does Mukesh want to become?
a. A car driver

b. A piolet
c. A bangle maker
d. A motor mechanic

8 How many children are engaged in child labour in Firozabad?
a. 20,000
b. 25,000
c. 30,000
d. 40, 000

9 Where does Mukesh take the author to?
a. his school

b. his house
c. shop
d. city

10 Firozabad is located in which state of India?
a. Utter Pardesh

b. Orissa 
c. Madhya Pradesh
d. Karnataka 

11 What was Mukesh’s brother’s wife doing when the author reached his house?
a. She was sleeping

b. She was bathing
c. She was eating
d. She was cooking

12 “I want to drive a car” who said?
a. Sabita
b. Saheb
c. Mukesh
d. None of these


Ans: 1-b, 2-a, 3-a, 4-b, 5-a, 6-d, 7-d, 8-a, 9-b, 10-a, 11-d,


Fill in the blanks “Lost Spring class 12”

1 Mukesh said that he wants to                        . ( drive a car/ ride a bike )

2 Mukesh belongs to a                           family. (bangle makers/carpenter )

3 Child labour is                         . (legal/illegal) 

4 Children who are working in bangle industries, they often lose their eye                          before they became adult. (eyesight/ eyebright)

5 Savita does not know the                        of the bangles. ( sanctity/ evil )


Ans: 1-drive a car, 2-bangle makers, 3-illegal, 4-eyesight, 5-sanctity


Most important Questions and Answers “Lost Spring class 12”

1 What makes the city of Firozabad famous?
Ans: The city of Firozabad is famous for its bangles. It is the centre of India’s glass-blowing industries. Glass bangle making is the family business of the people of Firozabad. Every other family is engaged in making bangles. Every colour of bangles is produced here like sunny gold, paddy green, royal blue, pink and purple etc.

2 Mention the hazards of working in the glass bangles industries.
Ans: Bangle makers face many problems in the glass industry. They have to work in the dingy cells and in the high temperature of the furnace without air and light. The dust from the polishing of the bangles is injurious to the eyes. They often lose their eyesight before they become adults. Their eyes are more adjusted to the dark than to the light outside.

3 How is Mukesh’s attitude to his situation different from that of his family?
Ans: Mukesh belongs to a poor family of bangle-makers. But his attitude is very different from his family. He wants to break the family tradition of bangle making. He is daring and determined. He has hopes and dream. He wants to be a Motor Mechanic. 

4 Describe Mukesh and his background? Or Who is Mukesh? What is his dream?
Ans: Mukesh is a child labourer who works in a glass bangle making factory that is situated in Firozabad. Though Mukesh belongs to a poor family which is engaged in bangle making, he dreams of becoming a motor mechanic when he grows up.

5 Why do the bangle-makers not organise themselves into a cooperative?
Ans: Most of the young bangle-makers have fallen into the traps of the middlemen. They are also afraid of the police. They know that the police will haul them up, beat them and drag them to jail for doing something illegal. There is no leader among them to help them see things differently. Their fathers are equally tired. They can do nothing except carrying on their inherited business.

6 Mukesh’s family was caught in the ‘web of poverty and the ‘stigma of caste’. Explain in detail. Or,
Describe the author’s visit to Mukesh’s house in Firozabad. What did she see there?
Ans: One day Mukesh takes the author home. They enter a half-built hut. Mukesh’s father started his career as a tailor but soon became a bangle maker. Despite long years of slogging and hard work, he has not been able to renovate his house. Nor has he been able to send his two sons to school. He has only managed to teach them what he knows best ‘the art of making bangles. Mukesh’s grandmother has seen her own husband become blind due to polishing the glass of bangles. She calls it his destiny. They are born in the cast of bangle makers, and they can’t break the stigma of the caste system.
The bangle makers have no money to do anything except carrying on the business of making bangles. The young and the old, at times, regret this helplessness. Their constant mind-numbing toil has killed their hopes, spirits and initiative. Actually, they have fallen into the vicious circle of middleman, moneylender and the police. Even if they get organized, they are likely to be hauled up by the police, beaten and dragged to jail for doing something ‘illegal’.

7 Describe Mukesh and his background.
Ans: Mukesh belongs to a family of bangle-makers in Firozabad. He shares the same misery as is faced by 20,000 other child workers engaged in bangle-making. But Mukesh has no fascination for bangle making. He wants to become a motor mechanic. Mukesh’s attitude to his situation is totally different from that of his family and other children who work in the bangle industry. He wants to go to a garage and get the required training for the job. He dares to challenge the ‘God-given lineage’ of his family. He insists on being his own master.
The author feels cheered up when she sees a spark of hope and determination in Mukesh’s eyes. Mukesh seems to be determined. He is prepared to go to a garage and learn his work. The author is filled with a new hope that the new generation would be able to get out of the vicious circle of the bangle industry.

Thank you very much for visiting our website to read Lost Spring class 12. Our aim in creating this website is to promote free education. It is not possible to do this noble work alone, so we need help from those who want to support us in this purpose. You can follow our various pages to support us, whose links are given below:


Leave a Comment