Poetry MCQ Questions BA English 1st Semester BBMKU & VBU

Poetry MCQ: Basic concept and its literary term multiple-choice questions for BA English Students of BBMKU and VBU Universities. All these questions are made for the hint for the examination.

Poetry MCQ BA English 1st Semester

Q.1. Which poetry is a lengthy and narrative work of poetry?

a. Elegy
b. Ode
c. Balad
d. Epic

Q.2. Homer’s Iliad is an __________ poem

a. Epic
b. Elegy
c. Ode
d. Sonnet

Q.3. A poem that is free from the limitations of a regular meter or rhythm and also does not rhyme with fixed forms is called ________ of poetry.

a. Pastoral
b. Free verse
c. Epic
d. None of these

Q.4. Which poetic form deals with the natural world, rural life and landscapes?

a. Ballad
b. Elegy
c. Ode
d. Pastoral

Q.5. Which poetic form does reflect on death or loss?

a. Epic
b. Pastoral
c. Elegy
d. Ode

Q.6. Which poetry is written in 14 lines?

a. Sonnet
b. Ballad
c. Elegy
d. None of these

Q.7. Who introduced sonnet in English Literature first?

a. Thomas Gray
b. Sir Thomas Wyatt
c. W. Shakespeare
d. Edmund Spencer

Q.8. Stressed and Unstressed Syllabic pattern in a verse or within the lines of a poem is called:

a. metre
b. rhythm
c. rhyme
d. alliteration

Q.9. At the end of the lines in a poem, the similar-sounding words are called:

a. metre
b. rhythm
c. rhyme
d. alliteration

Q.10. A short traditional and popular story in verse of unknown authorship is called…………

a. lyric
b. ballad
c. elegy
d. sonnet

Q.11. Applying human qualities to non-human things, the term is called:

a. alliteration
b. metaphor
c. onomatopoeia
d. personification

Q.12. The repetition of beginning consonant sounds is called:

a. rhyme
b. alliteration
c. personification
d. simile

Q.13. An exaggerated statement and is used to emphasize a point is:

a. Hyperbole
b. imagery
c. dialogue
d. climax

Q.14. A struggle between opposing characters or opposing forces.

a. conflict
b. point of view
c. motif
d. tone

Q.15. The contrast between expectations and reality.

a. alliteration
b. irony
c. soliloquy
d. point of view

Q.16. The attitude a writer/author takes towards his or her subject, characters, and audience.

a. Dialogue
b. point of view
c. Simile
d. Tone

Q.17. A ballad is a kind of_____________.

a. song
b. poem
c. story
d. All of these

Q.18. Which poetic form does have a single stanza of five lines?

a. Lyric
b. Limerick
c. Haiku
d. None of these

Q.19. The poetry form Haiku was originated in________.

a. Japan
b. Itali
c. Germany
d. England

Q.20. An octave is a stanza of ________ lines.

a. Four lines
b. Six lines
c. Eight lines
d. Fourteen lines

Match the correct answers

1-d, 2-a, 3-b, 4-d, 5-c, 6-a, 7-b, 8-a, 9-c, 10-b, 11-d, 12-b, 13-a, 14-a, 15-b, 16-d, 17-d, 18-b, 19-a, 20-c.

Read Related Articles

Leave a Comment